Skip to main content

Vår story

Pajer för nyzeeländare är som baguetter för fransmän och pasta för italienare. När pajmannen Tom flyttade till Sverige från pajlandet Nya Zeeland så kan du förstå att han saknade pajer. Och då menar vi inte de vanliga, ganska trista pajerna som ofta är en äggstanning med smak. Det Tom saknade var de äkta, överbakade portionspajerna, som tack vare sina lock håller fyllningen oöverträffat fräsch och smakrik.

Och sedan är det formatet, det är så enkelt att äta gott. Ta pajen i handen och ät, inga konstigheter – “sweet as” som vi skulle säga i Nya Zeeland. Om man vill vara lite fancy så lägger man pajen på en tallrik, serverar med sallad och sås och voilà, festen kan börja.

Så därför, kära vänner, startade vi NZ Pies. Vi tog ett koncept från ett litet land på andra sidan jorden, där man äter nästan 70 miljoner pajer om året, och startade ett bageri i Katrineholm. Recepten utvecklar vi själva och under åren har tusentals pajer spridits near and far. Vi är bara i början av denna resa för vår vision är en pajrevolution – Damned Good Pies for all helt enkelt!

Bageriet

Välkommen till NZ Pies bageri i Katrineholm – ett svenskt bageri med hjärtat i Nya Zeeland! Hos oss bakar vi pajer från grunden med kärlek och omsorg. Här utvecklar vi våra egna recept, gör fyllningar från scratch och skapar en gyllene och frasig deg som omsluter varje paj. Det är kombinationen av noggrant utvalda ingredienser och passion för Damned Good Pies som gör våra pajer till något alldeles extra.

Vi använder i huvudsak svenska råvaror och kombinerar dem med traditionella recept från Nya Zeeland. Resultatet är våra unika NZ Pies – matpajer med karaktär och smak som förmedlar det bästa från två världar.

Från att ha börjat som ett litet bageri, har vi nu vuxit till en större verksamhet som kan förse hela Sverige med Damned Good Pies.

Vi har solpaneler på taket som gör att vi kan använda solens energi till att baka grymt goda pajer. Vi jobbar gärna tillsammans med andra lokala leverantörer och företag för att gynna den lokala ekonomin. På så sätt vill vi säkerställa att våra pajer inte bara smakar riktigt gott, utan gör lite gott också.

Historien om Paj

Vad är då historien bakom den nyzeeländska pajen? Och vad gör den så annorlunda mot det vi svenskar brukar kalla paj? Låt oss förklara…


Enligt de lärda kan pajens begynnelse spåras 4000 år tillbaka i tiden, ända till forna Egypten. Senare, under antikens Grekland, dämpade de gamla grekerna gärna hungern med en god paj. Romarna gillade också paj och tog med pajkonceptet på sina erövringståg till de brittiska öarna. Även britterna blev pajentusiaster och än idag äts det mycket paj i England, Skottland och Wales. Förutom att det är väldigt gott, så håller sig pajerna populära under årtusendena, kanske för de är smidiga att ta med. Det helt omslutande pajskalet fungerar både som mat och matlåda – en smart förpackning minst sagt!

När britterna sedan for ut på egna erövringar tog de med sig sina pajer till kolonierna och år 1769 kom de till Nya Zeeland. Och där, på andra sidan jordklotet, började pajpassionen blomstra och frodas. Nya Zeeland gjorde hela pajkonceptet till sitt eget och man tog uppgiften seriöst. Man utvecklade pajen med fokus på kvalitet, höga krav på råvaror och smak. Här sprudlade det av uppfinningsrikedom och många nya pajfyllningar och smaksättningar såg dagens ljus.

Pajerna som bakas i Nya Zealand idag speglar ett modernt och mångkulturellt land. Pajerna har rikligt med fyllning som kryddas med inspiration från hela världen och är alltid omslutna av ett frasigt pajskal. Idag är den här typen av paj en del av nyzeeländarnas identitet på samma sätt som rugby och en gräddig pavlova.

Cheers!